Niels Chr. GeelmuydenKurslederKunsten å skrive

 

 

 

Skrivekurs med Niels Christian Geelmuyden, assistert og supplert av

Thor Arne Hauer

 

Uansett hva man ønsker å formilde, handler god skrivning om å levendegjøre fenomener, opplevelser, mennesker, følelser og synspunkter ved hjelp av ord. Utfordringen er å få det beskrevne til å reise seg fra arket og bosette seg i leseren. Klarer man ikke dette, blir teksten fort glemt eller aldri lest.

 

 

 

Skal en tekst bli levende og kunne berøre leseren, må den ha noen av de samme egenskapene som levende organismer. Den må ha hjerte, kretsløp, temperatur, lunger, bevegelighet, sanser, nerver og mye annet.

 

Det finnes mange virkemidler som skaper liv i en tekst, men dessverre enda flere som gjør det motsatte. Både de livgivende og dødbringende grepene vil tematiseres gjennomgående i løpet av kurset.

 Som kursdeltager vil du få to minst skriveoppgaver i løpet av uken. To hele dager blir avsatt til å gjennomgå tekstene i plenum. I fellesskap vil vi forsøke å finne ut hva som funker og ikke funker.

Pablo Picasso ble en gang spurt om hvordan man lager en løveskulptur av en marmorblokk. «Det er egentlig ikke så vanskelig», svarte han. «Det er bare å ta bort de delene av marmoren som ikke ligner på en løve». God skrivning handler om det samme. Å fjerne alt det som er i veien.

Niels Christian Geelmuyden har skrevet over 600 portrettintervjuer og utgitt 30 bøker. Av mange blir han regnet som Norges fremste portrettør. Noen vil også kjenne ham som spissformulert spaltist i blant annet Aftenposten, Morgenbladet, Bergens Tidende og Tønsbergs Blad. I den senere tid har han høstet stor anerkjennelse og bestselgerstatus med den samfunnskritiske matboken «Sannheten på bordet».

I Thor Arne Hauers avsondrede atriumshus, midt i denne sydende marokkanske millionbyen, vil Geelmuyden øse av sine erfaringer som portrettintervjuer, biograf, kåsør, spaltist og provokatør. Særlig vil relasjonen mellom form og innhold lyssettes.

Nær sagt alle Geelmuydens tekster kjennetegnes av burlesk humor i kombinasjon med brodd og alvor. «Forfatteren synes å være ute av stand til å skrive en kjedelig tekst», fastslo Aftenpostens Ulf Andenæs i sin anmeldelse av bøkene Reisebrev I og Reisebrev II.

 

 

 

Kursavgift: 7500,- (I tillegg kommer flybillett og opphold)

 

Antall deltagere: 12–13

 

Spørsmål om Marrakech: tor.badr@online.no

 

 

Påmelding

 

De påmeldte vil få beskjed når det har meldt seg nok deltagere til at vi er sikre på at kurset blir noe av.

 

 

 

 

Tilbakemeldinger:

 

«Geelmuyden har en spesiell evne til å formidle i timesvis, uten at det blir langtekkelig. Med humor, varme, anekdoter og spissformuleringer, og et alltid våkent øye for samtlige i gruppa, bidro han sterkt til at vi som deltakere turte å by på oss selv, både i form av tekster vi skrev og i tilbakemeldinger vi ga på hverandres tekster. Da vi siste kvelden oppsummerte kurset, var gruppa enig i at det var lenge siden noen av oss hadde ledd - og grått - såpass mye på én og samme uke.

Jeg vil anbefale dette kurset på det varmeste til alle som sysler med tekst, være seg portretter, reportasjer eller tekster til et fagtidsskrift, for den del. Her er mange konkrete råd å hente, i tillegg til å bli mer bevisst hva som gjør en tekst lesverdig og fengslende. Bonusen er en større lekenhet, glede og trygghet i skriveprosessen.»

 

    Liv Ekeberg, Agderposten

 

 

«Uken med foredrag, skriving, vurdering, mer skriving, lesing, lytting og samtaler i Marrakech var horisontstrekkende og engasjerende fra ende til annen. Det har gitt selvtillit og konkrete verktøy til å utvikle et personlig uttrykk og til å prøve å fange en situasjon, personlighet eller fornemmelse.

Det praktiske blir trygt og sikkert tatt hånd om av kursleder Thor Arne Hauer, mens Niels Christian Geelmuyden sørger for innholdet.

At perlen er i Marrakech og at kursdeltakerne opplever en fremmed, hyggelig og menneskevennlig kultur sammen, gir også en ekstra styrke til opplegget. Det er med på å gjøre deltakerne trygge på hverandre og skaper et godt klima for relevante tilbakemeldinger og et utviklende miljø.  Føles som å ha kjøpt en bunad som passer perfekt nå, men den kan også legges ut, og den kommer til å vare hele livet. Anbefales!»

 

    Kirsti Jenny Bakke, NRK

 

 

«Geelmuyden skuffet ikke. Ingen stund var kjedelig. Et spennende konsept i eventyrlige omgivelser. Takk for inspirasjon og veiledning, Thor Arne  og Niels Christian. Dere laget et skrivekurs jeg sent vil glemme.»

 

Odd Karsten Tveit, NRK

 

 

Jeg dro hjem fra Marrakech med en full verktøykasse. Det gjør det ikke nødvendigvis lettere å skrive. Kanskje heller det motsatte. Kanskje det også er slik at de enkleste tekstene er vanskeligst å skrive? At de tekstene krever større mot? Niels Christian Geelmeyden ga meg mot. Og samlingene, der vi fikk opplest de andres tekster, viste at han også ga de andre kursdeltagerne mot.

Niels Christian gir av seg selv. Han underviser på en måte som gjør at jeg lærte uten å skjønne at det var nettopp det jeg gjorde. Han øser av sin kunnskap og klokskap og evner å se hver enkelt. Det gjorde, til tross for utfordrende oppgaver, at inspirasjonen og konsentrasjonen var tilstede hele denne intense uken. Allikevel ble det tid til latter, sang og sene kvelder på Riad Omar med vinflasker pakket inn i folie. Det trengtes.

Thor Arnes store hjerte for Marroco merkes og nytes under hele oppholdet. En stor takk til dere begge for en skjellsettende opplevelse. Verktøykassen kommer til å bli flittig brukt.

 

Lena Ronge, skribent i Harvest