Tilbakemeldinger

 

 

 

There is this guy, Thor Arne Hauer, merk dere navnet. Han er en eminent turleder, brobygger, fotograf og kulturformidler og han la opp fjellruta vi gikk denne påsken. Vi startet i Marrakech, landet i Nekoub på kasbah Baha Baha og så bar det ut i fjellheimen. Teltliv i fem dager, matauke underveis – både vill-hane og sau ble slaktet. Berberland – for noe folk. Det står ikke på gjestfriheten. So remember this guy; Thor Arne Hauer. Takk for en opplevelsesrik og lærerik påske.

 

Mariann Bakken

 

 

Da jeg så at Hanne Ørstavik skulle holde et seks dagers kurs om skriveprosessen, kjente jeg en umiddelbar dragning. Jeg var klar for et stille rom for meg og teksten, men kanskje mindre innstilt på å reise helt til Marokko for å å finne det.

Marrakech er intens og byen kan virke like enerverende som inspirerende. Mens fargeskalaene er vakre og harmoniske, er bevegelsene voldsomme og hastige. Hvordan skal jeg finne roen her, tenkte jeg da jeg gikk ned handelssgatene, en uoversiktlig labyrint av skinn, røkelse og gurkemeie.

Så startet kurset og jeg kom til et stort, fredfullt og vakkert rom med en stemning som kan minne om et klosters. Kontrasten mellom det intense i verden utenfor, og harmoniene inne i Thor Arne Hauers kurssted, er  fascinerende. Jeg opplevde det som et spenningsforhold som ga bevegelse til det kreative. Hanne Ørstavik delte raust og presist om sin tilnærming til skriveprosessen. Gjennom en hel uke satt hun under sitrontreet og med imponerende konsentrasjon, innledet hun grensesprengende samtaler, blant annet om hva som skjer når vi skriver med utganspunkt i et Sted.  Så var det opp til oss å skrive.

Vi var få deltakere, alle like konsentrerte og rause. Midt i en larmende, krevende og vakker by i Nord-Afrika, fant vi et stille rom for oss og teksten. Det var en sterk opplevelse som jeg unner andre.

 

Ingeborg Løvdal Refsnes

 

 

Noen ganger kan en bok bety mer enn andre. Når en som jeg har gjort, flyttet til  en helt ny tilværelse i en fremmed del av verden, føles det som å være i ukjent farvann uten kart og kompass.

Boka Møter i Marrakech skrevet av Thor Arne Hauer, kom til å bety mye for meg og jeg leste den ikke bare en gang, men tre. Med sine enkle, direkte og ærlige skildringer av mennesker gav den meg uvurderlige ledetråder til å bedre kunne forstå dette samfunnet og denne kulturen. Boka er rørende i sin enkelthet og bildene understreker historiene på en flott måte.

 

Wenche Dahl

 

 

Selv hørte jeg om «Det skandinaviske kultursenteret» i Marrakech allerede i 2000. Overraskelsen var stor da jeg erfarte at senteret var Thor Arne Hauers hjem - og at det var Hauer selv som var den skandinaviske kulturinstitusjonen!

Thor Arne evne til å skape en trygg, gjestfri atmosfære kan underskrives av utallige kursdeltagere. Han er en uvurderlig ressursperson for alle som trenger og ønsker kunnskap om Marokko.

 

Vigdis Bitustøyl Jacobsen, Billedkunstner og kursdeltager

 

 

Fotoutstillingen VISAGES ble åpnet av den Norske Ambassadøren i Marokko i Essaouira høsten 2012 – et resultat av et kultursamarbeid mellom det Marokkanske kulturdepartementet, Nordic Black Theatre, Den norske Ambassaden i Marokko og Fotofagskolen.

Initiativtager til kultursamarbeidet og utstillingen var Thor Arne Hauer, som med sine gode forbindelser i Marokko etablerte de nødvendige kontakter med offisielle myndigheter.
Thor Arnes rolle har dessuten vært avgjørende i forhold til å håndtere språklige og kulturelle utfordringer i forbindelse med framdriften og gjennomføringen av prosjektet.

Med sin omfattende kunnskap om marokkansk kultur har Thor Arne Hauer vært av stor betydning for det gode resultatet av skolens mange studieturer til Marokko, og med det også at utstillingen VISAGES har blitt så vellykket.

 

Roar Øhlander, Leder Fotofagskolen

 


Marrakech er et drømmested for et kurs i retorikk og fortellerkunst. Byens puls, lukter og lyder rykket oss ut av hverdagen og åpnet sinnet for ny kunnskap. Sjeldent dyktige kurslærere gjorde fortellingene og talekunsten levende og sanselig. Sammen med Thor Arnes dybdekunnskap om byen og kulturen, ble dette et kurs der vi lærte mer på en uke enn vi ellers gjør gjennom et helt år. Jeg kan ikke huske noe annet kurs jeg har vært på der en eneste time var overflødig.

 

Eilert Sundt, Kommunikasjonsrådgiver og filosofThor Arne Hauer har vært vår lokale samarbeidspartner og tilrettelegger i Essaouira og dessuten kontaktpunktet opp mot regionale kulturmyndigheter. Kulturutvekslingen og teateroppsetningen av Torbjørn Egners «Folk og Røvere i Kardemommeby» i Essaouira har vært svært vellykket både praktisk og kunstnerisk, og vakte dessuten stor begeistring hos de respektive lands ambassadører og i lokale og nasjonale medier i både Marokko og Norge.

 

Jarl Solberg , Direktør for Nordic Black TheatreFjellvandringen ble et møte med folk og landskap. Som gjester heller som turister. En reise mer enn en ferie. To reisevante bergenspsykologer er svært fornøyde. Dette glemmer vi aldri.

 

Gun Iversen og Merete Liisberg


Kursene Thor Arne Hauer arrangerer i Marrakech er ikke preget av formell undervisning med foredrag og skriveblokker. Ei heller består de av dager med monologer, belærende taler eller endimensjonale mennesker. Kursene er snarere til tider en eksplosiv opplevelse som åpner sinnene for nye og uventede perspektiver. Man ser muligheter der det før var stengt. Inspirerende ideer får fritt spillerom. Kreativiteten kribler og ansiktet blir rødt av adrenalin i takt med at man langsomt glir inn i en livstilstand bestående av lukter, farger og smaker. Man blir preget av Marrakech. Og på flyet hjem lengter jeg allerede tilbake.

 

Maria Otterbeck, Forfatter og journalist


Niels Christian Geelmuydens skrivekurs er lagt til Thor Arne Hauer atriumshus i Marrakech. Kurset vekslet mellom foredrag, skriftlige oppgaver og muntlige tilbakemeldinger. Med bakgrunn fra portretterende TV-programmer syntes jeg det var svært interessant å se hvilke teknikker den skrivende journalisten kan bruke. Ikke minst var det interessant med Thor Arne Hauers bidrag mht landkunnskap og kultur. Hauer har hatt mer eller mindre fast tilknytning til Marokko i 30 år. Portretteringen av byen ble mer interessant på denne måten. Jeg anbefaler alle journalister som jobber eller vil/skal jobbe med portrettering av ett eller annet å delta på Niels Chr. Geelmuydens kurs. Geelmuyden har et klart ståsted og er en nøyaktig og grundig journalist. Samtidig er han en mann med et reflektert forhold til kultur, sans for humor og språk. Han er en god foredragsholder og byr på egne erfaringer.

 

Ninja Benneche, Regissør/VideojournalistTuren gikk mot syd, over Atlasfjellene. I et dramatisk vekslende landskap, delte Thor Arne Hauer sine store kunnskaper om land og folk på en levende måte. Vi overnattet på spesielt gode hoteller, et av dem et tidligere pashapalass, gav oss opplevelsen av fordums skjønnhet i arkitektur og små hager. Thor Arnes bekjentskaper gjorde at vi alltid ble godt mottatt. Et høydepunkt på reisen hadde vi sammen med en berbernomadefamilie, først i deres hjem hvor vi ble servert deilig mat og møtte hele storfamilien, og så ute i ørkenen hvor vi overnattet i familiens egen teltleir. Mennene sang og spilte etter måltidet, noen danset og det ble tent bål under stjernehimmelen. De siste dagene bodde vi i Thor Arnes eget hus i Marrakech, hvor husbestyreren den herlige Aicha, laget velsmakende, frodig mat og sørget for frokost på bordet hver morgen. Med Thor Arne Hauer som arrangør og turleder ble reisen en tankevekkende og fin opplevelse med god balanse mellom det å være organsiert, og det å ha frihet til å ferdes på egen hånd.

 

Wenche Medbøe og Barthold HalleDa Annes Hudpleie og SPA i Bergen ønsket å utvide og pusse opp søkte vi inspirasjon i Marrakech og der fant vi akkurat det lette etter. Vi tok så kontakt med Thor Arne Hauer og det viste seg å være den rette mannen til denne jobben. Uten hans hjelp ville dette vært vanskelig.

Thor Arne snakker flytende arabisk og har mange dyktige og pålitelige håndverkere i sitt lokale nettverk. Med sin interesse for interiør har han dessuten hjulpet til med utformingen av ideer/design for å skape den atmosfæren vi var ute etter. Under produksjonen, som gikk over seks måneder, har Thor Arne fulgt opp og på alle måter sikret kvaliteten på arbeidet. Han er svært pålitelig og ryddig og hele prosessen har gått smertefritt og som planlagt. Han har dessuten bred erfaring med nødvendig logestikk i forbindelse med forsendelse av konteiner til Norge. Hele prosessen har vært spennende og bydd på mange berikende møter både med Marrakech og Thor Arne.

 

Anne Naglestad Sangolt, Annes HudpleieVi takker for et fantastisk opplegg i Marrakech, med mange fine opplevelser basert på gode tips.
Aishas mat er formidabel, huset er eventyrlig og Marokko er virkelig annerledes og spennende. Nok en gang, tusen takk!

 

Kjersti Svang Olsen og Kåre Ulsrud

 

Norges fremste portrettør, Niels Christian Geelmuyden, skuffet ikke og kurset «Portrettet» ble en stor opplevelse. Med smilet på lur og friske ordspill delte han sjenerøst av sine erfaringer på en slik måte at vi satt igjen med både innsikt og kunnskap – og dyp respekt for det virkelig godt skrevne portrettet.
Gjennom Thor Arnes bidrag fikk vi kjennskap til både byen og landets kultur; en god hjelp når vi skulle løse oppgaver. Jeg reiste hjem etter en opplevelsesrik uke, med stort påfyll – både faglig og menneskelig.

 

Lise Ekern, Redaktør i Fagbladet ForskningsetikkJeg reiste til Marrakech mest fordi jeg ønsket meg en ramme rundt det å våge å ta opp pennen igjen. Året etter kom jeg tilbake for å være nettopp der, i riaden og i det tankerommet som skapes der.

Det er i grunnen en merkelig følelse. Thor Arne har bygget opp en tankeskole. En skole er jo et sted, og det skal nevnes at denne skolen er en av de vakreste jeg har sett. Men en skole er også ideer, tanker, refleksjon og diskusjon, noe langt mer enn hva et kurs ofte makter å romme. Thor Arne Hauers kurs er koblet både på byen og på oss deltakere på en treffende måte, tidløst og tidsspesifikt på samme tid.

Det er befriende å være et sted hvor en kan stille spørsmål omkring de livene vi lever uten å føle seg utakknemlige og samtidig få et usentimentalt innblikk i Marokkansk hverdag og åndsliv. Thor Arne har gått langt i sin refleksjon omkring Oss og Den Andre, Norge og Marokko og frihet og dagligliv. Det har vært en befrielse å være der. Og Marrakech klinger nå for meg som Tamanrasset gjorde for Axel Jensen.

 

Marte Teie Hellum, Antropolog

Deltager på Vagabonds skrivekurs, samt skrivekurset «Portrettet» med Niels Chistian Geelmuyden

 

 

Fjellturene til Thor Arne Hauer er neppe noe for folk som jakter på de høyeste toppene, men streifene hans kan anbefales fjellelskere som er nyfikne på annerledeshet. Det fine med å være underveis, fjernt fra det sedvanlige dagliglivet, er å oppdage at naturen, som på avstand er monoton, på nært hold oppleves som både variert og vakker. Du er langt hjemmefra, men føler deg samtidig hjemme i disse fjellene.
Det er deilig uvant å få transportert bagasjen på muldyr og maten tilberedt og servert underveis - i ly for solsteken. Sammen med kunnskapsrike Thor Arne Hauer og fjellfører Mohammed blir turen dessuten en sann dannelsesreise – i geologi, botanikk, ornitologi, kultur og historie.

 

Berger J. Hareide, Åmot  og  Bjørn Modalsli,  Gjøvik

Deltagere på tur i Høy-Atlas i 2007 og det østlige Anti-Atlas i 2010.

 

 

Universitetsforlaget hadde uvurderlig nytte av Thor Arne Hauer da vi valgte Marrakech som mål for vårt seminar. Thor-Arne deltok i utformingen og gjennomføringen av selve programmet, og delte sjenerøst av sin kunnskap om Marokko. Hans respekt for, og kunnskap om, marokkansk liv og historie ble alle til del gjennom disse tre dagene. Vi var 30 kritiske forlagsmennesker som kom hjem meget inspirert og fornøyd.

 

Mariann D. Bakken, Sjefredaktør UniversitetsforlagetThor Arne Hauer jobbet som Location Manager for vår filminnspilling av dokumentaren ”Baldurs Draumar” i Marokko høsten 2007. Med krevende opptak av en pianokonsert i sanddynene, med en rekke lokale assistenter og dromedarer var Thor Arne uunnværlig med sitt flytende arabisk og praktiske gjennomførings-evne. Han er svært nøyaktig og ansvarsbevisst, og jeg kan trygt anbefale ham til liknende arbeidsoppgaver.

 

Heidi Sandberg , Produsent - EkkofilmNorsk Fotofagskole har de siste 4 år lagt sin studietur til Marrakech. Opplegget for alle turene har stort sett fulgt samme mal. Studentene utfordres på og etablere kontakt med miljøer i og rundt Marrakech for og forfølge et eller flere forhåndsbestemte tema. Dette har blitt svært vellykket. Studenten har fått erfaring og kompetanse i å håndtere kulturelle og språklige hindringer og det har blitt produsert  mye godt bildemateriale. Opplegget gjennomføres som en Workshop med fotografering og visning/evaluering gjennomføres mens vi er i Marrakech.

Thor Arne Hauer sin kompetanse på Marrokansk kultur og språk har vært av avgjørende betydning for at studiturene er blitt svært vellykket. Thor Arne behersker kunsten med å være tilrettelegger og kontaktskaper i et kulturelt miljø hvor skikker og koder er et godt stykke fra vår norske hverdag. Under Workshopen er Thor Arnes Riad i Marrakech et naturlig samlingspunkt for lærerer og studenter. Under en stjerneklar himmel med marrokansk mat på sitt beste, deler Thor Arne sjenerøst av sin erfaring fra mange år i Marokko. Og mye dreier seg om å se gjennom det eksotiske og utvikle en genuin forståelse og respekt for Maroccos kvalitet og egenart.

 

Roar Ølander, FotofagskolenDa vi i reisemagasinet Vagabond ville lage skrivekurs for våre lesere jaktet på en by, og den skulle være noe helt utenom det vanlige. Vi hadde mange navn på listen, men havnet ved Marrakech. I begynnelsen var det kanskje det eksotiske navnet som trakk, men etter at vi har arrangert seks skrivekurs der, er det andre kvaliteter som teller. Dette er en by for estetikeren og det er en by som spenner over mange tidsepoker - også i dag! Spenner - spennende. Derfor vil vi i Vagabond også arrangere våre fremtidige skrivekurs i Marrakech.

 

Helge Baardseth, Redaktør

 

 

På skrivekurset ble vi oppfordret til å søke etter vår egen stemme. Dette åpnet for nye perspektiver og gav rom for å stake ut en personlig kurs. Kurslederne la opp til en trygg atmosfære hvor hver enkelt deltagers utrykk ble tatt vel i mot. Samtidig ansporet deres tilbakemeldinger, basert på bred journalistisk og kulturell erfaring og innsikt, til skjerping av blikket så vel som av det skriftelige uttrykket.

 

Hilde Krog, Sosiolog

Skrivekurs med Helge Baardseth og Thor Arne Hauer

 

 

Det var en fremmedartet kultur vi befant oss i og Thor Arne Hauers kunnskaper om det vi møtte var derfor av stor verdi. Hver dag var hans private hjem til disposisjon for tegneundervisning, hvile, lesning og samtaler, samt måltider i særklasse. Å være gjest i dette huset, midt inne i det kaotiske Marrakech, var som et eventyr.

 

Hilde Degerud Jahr, Redaktør FORM (Kunst og design i skolen)

Tegnekurs med Alf Howlid

 

 

Det er sjelden å være på et kurs med et så gjennomført høyt kvalitetsnivå som dette!

 

Fanny Duckert, Psykolog

Historiefortellerkurs med Maria Louise Tank og Kyrre Bakken HaugePå en forskningsreise/historisk feltstudie, som hadde som mål å kartlegge de nordiske sjømannsslavene i Marokko på 1700 tallet, benyttet jeg Thor Arne Hauer som tolk og kjentmann. Denne reisen fikk, mye takket være Thor Arne og hans evne til å hele tiden å trekke nye mennesker inn i arbeidet, en utvidet og ny dimensjon. Nye temaer som ble belyst var; menneskenes verdensanskuelse i alminnelighet, væremåter med regionale forskjeller, språket som maktinstrument og rasismens vesen og dens røtter.
Thor Arne Hauer som tolk, veileder, døråpner og reisefølge kan anbefaler på det varmeste.

 

Torbjørn Ødegaard, Faglitterær forfatterThor Arne Hauer ble engasjert av TV2 som tilrettelegger og døråpner i arbeidet med å lage to innslag til programmet Tid for Mat. Hauer er, da han snakker arabisk, en stor språklig ressurs og var til stor hjelp når det gjaldt å finne fram saker og personer vi kunne benytte i innslagene. Han er dessuten kunnskapsrik, gjestfri og en utmerket kjentmann, som med sitt fantastiske hjem i byen, gjorde oppholdet til en udelt positiv opplevelse.

 

Kjersti Bergesen, Programleder TV2

 

 

«Geelmuyden har en spesiell evne til å formidle i timesvis, uten at det blir langtekkelig. Med humor, varme, anekdoter og spissformuleringer, og et alltid våkent øye for samtlige i gruppa, bidro han sterkt til at vi som deltakere turte å by på oss selv, både i form av tekster vi skrev og i tilbakemeldinger vi ga på hverandres tekster. Da vi siste kvelden oppsummerte kurset, var gruppa enig i at det var lenge siden noen av oss hadde ledd - og grått - såpass mye på én og samme uke.

Jeg vil anbefale dette kurset på det varmeste til alle som sysler med tekst, være seg portretter, reportasjer eller tekster til et fagtidsskrift, for den del. Her er mange konkrete råd å hente, i tillegg til å bli mer bevisst hva som gjør en tekst lesverdig og fengslende. Bonusen er en større lekenhet, glede og trygghet i skriveprosessen.»

 

    Liv Ekeberg, Agderposten

 

 

«Uken med foredrag, skriving, vurdering, mer skriving, lesing, lytting og samtaler i Marrakech var horisontstrekkende og engasjerende fra ende til annen. Det har gitt selvtillit og konkrete verktøy til å utvikle et personlig uttrykk og til å prøve å fange en situasjon, personlighet eller fornemmelse.

      Det praktiske blir trygt og sikkert tatt hånd om av kursleder Thor Arne Hauer, mens Niels Christian Geelmuyden sørger for innholdet.

At perlen er i Marrakech og at kursdeltakerne opplever en fremmed, hyggelig og menneskevennlig kultur sammen, gir også en ekstra styrke til opplegget. Det er med på å gjøre deltakerne trygge på hverandre og skaper et godt klima for relevante tilbakemeldinger og et utviklende miljø.  Føles som å ha kjøpt en bunad som passer perfekt nå, men den kan også legges ut, og den kommer til å vare hele livet. Anbefales!»

 

    Kirsti Jenny Bakke, NRK

 

 

«Geelmuyden skuffet ikke. Ingen stund var kjedelig. Et spennende konsept i eventyrlige omgivelser. Takk for inspirasjon og veiledning, Thor Arne  og Niels Christian. Dere laget et skrivekurs jeg sent vil glemme.»

 

Odd Karsten Tveit, NRK

 

 

Jeg dro hjem fra Marrakech med en full verktøykasse. Det gjør det ikke nødvendigvis lettere å skrive. Kanskje heller det motsatte. Kanskje det også er slik at de enkleste tekstene er vanskeligst å skrive? At de tekstene krever større mot? Niels Christian Geelmeyden ga meg mot. Og samlingene, der vi fikk opplest de andres tekster, viste at han også ga de andre kursdeltagerne mot.

Niels Christian gir av seg selv. Han underviser på en måte som gjør at jeg lærte uten å skjønne at det var nettopp det jeg gjorde. Han øser av sin kunnskap og klokskap og evner å se hver enkelt. Det gjorde, til tross for utfordrende oppgaver, at inspirasjonen og konsentrasjonen var tilstede hele denne intense uken. Allikevel ble det tid til latter, sang og sene kvelder på Riad Omar med vinflasker pakket inn i folie. Det trengtes.

Thor Arnes store hjerte for Marroco merkes og nytes under hele oppholdet. En stor takk til dere begge for en skjellsettende opplevelse. Verktøykassen kommer til å bli flittig brukt.

 

Lena Ronge, Skribent i Harvest

 

 

Jeg har ufattelig mange timer i fjell og villmark og mange store jaktoppleveleser på lager, men ørretfiske og geiteslakt i Atlasfjellene «blew my mind». Dette ble en reise på mange plan: en vandring i et indre og ytre landskap. Du, Thor Arne, var en herlig inspirator til sanselighet og nærhet, der vår karavane fløt langsomt over høye fjell og gjennom daler.

 

Carl R Ihlen, Landsbylege og vandringsmann

 

 

En uke med vandring og undring i Anti-Atlasfjellene, med Thor Arne som reiseleder, kjentmann og los er en spesiell opplevelse. Han fungerte som et  orakel for våre endeløse spørsmål om smått og stort, om marok-kansk politikk og kjønnsroller, om steinarter og buskvekster, om nomadeliv og tradisjoner, om helsevesen og skoleverk og om høydemeter og kilometer. I tillegg øste Thor Arne generøst av sine kunnskaper om landets historie og kultur, om religion, om sin brede erfaring med konflikthåndtering og megling, om kunst og filosofi. Det gjorde så definitivt noe med oss, det å gå i dette spektakulære fjellområdet, sammen med muldyr og fjellfolk, å etablere ny leirplass hver ettermiddag, å oppleve vakre solnedganger og klare stjernehimler, å få servert god mat tilberedt under åpen himmel, å kjøpe en hane underveis, å spise lunsj i skyggen av finger-fjellformasjoner, å vaske føttene i en bekk, skravle, tie, bivåne halal-slakting av sau, å være på tebesøk hos en nomadefamilie, å diskutere, massere, fotografere, kommunisere, fantasere.

        Vi reiste hjem mange inntrykk, opplevelser og refleksjoner rikere, og kjenner på en takknemlighet som varer langt inn i hverdagslivet.

 

        På vegne av flere, Trine Knutsen, fløytist